Read Hour on tunti, jolloin koko Suomi pysähtyy lukemaan. Siihen voi osallistua kuka tahansa missä tahansa. Kampanjan innoittamana järjestetään myös monia kaikille avoimia tapahtumia.

Read Hour -päätapahtuma Oodissa 8.9.2019 klo 19-19.45.

Read Hour -päätapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Silloin yleisölle itselleen merkityksellisiä teoksia ääneen lukevat popduo Eino ja Aapeli, toimittaja Maria Veitola ja urheilutoimittaja Kaj Kunnas. Tapahtuma simultaanitulkataan opiskelijatyönä viittomakielelle. Vapaa pääsy.

Ohjelma
Eino: Sankaritarinoita pojille -kirjasta Pekka Hyysalon tarina
Aapeli: ltasatuja kapinallisille tytöille -kirjasta Malala Yousafzain tarina
Maria Veitola: Ote kirjasta Ruusu ja rikkaruohot
Kaj Kunnas: runoja suomeksi ja ruotsiksi sekä Kunnaksen oma runo.

Read Hour Espoon lasten kulttuurikeskus Aurorassa 8.9. klo 19-20

Aurorassa vietetään yhteistä lukutuntia. Siellä on kirjanvaihtopöytä, jonne voi tuoda omia kirjoja kiertoon ja vastaavasti poimia mukaansa muiden kierrätettäväksi tuomia kirjoja. Kaikenlaiset kirjat (sadut, kertomukset, novellit, runokokoelmat, romaanit jne.) ovat tervetulleita, myös muilla kielillä. Klo 19–20 rauhoitutaan lukemaan. Lukea voi hiljaa itsekseen tai liittyä porukkaan, jossa luetaan ääneen. Taidetalosta varataan soppeja lukuporukoille. 

Lisätietoja täällä.

Helsingin kauppakeskus Forumiin aukeaa Read Lounge

Torstaista sunnuntaihin 5.–8.9. kauppakeskus Forumin kolmas kerros kutsuu lukemaan, rauhoittumaan ja ottamaan aikaa keskellä kaupungin vilskettä. Lounge on auki kauppakeskuksen aukioloaikoina ja siellä järjestetään ohjelmaa. Lukemisesta ja Read Hour -kampanjasta on loungessa eri päivinä keskustelemassa muun muassa Krista Kosonen, tubettaja Kalenterikarju, somevaikuttaja ja bloggaaja Iina Hyttinen, näyttelijä Alma Pöysti, joka lukee ääneen Muumi-kirjoja ja Meeri Koutaniemi.

Lisätietoja ja koko Read Loungen ohjelma täällä.

Read Hour Hyvinkäällä kahvila Arkikullassa 8.9. klo 19-20

Lukuaktivisti Marko Suomi järjestää Hyvinkäällä Read Hour -paikallistapahtuman klo 19–20. Kuka tahansa on tervetullut viettämään yhteistä lukuhetkeä kahvila Arkikultaan, Koulukatu 8, Hyvinkää.

Lisätietoja Facebook-tapahtumassa.

Oulussa koulut mukana

Read Hour on innostanut monia kouluja ympäri Suomea. Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio on haastanut Instagramissa lähialueen koulut mukaan lukutempaukseen. Mukaan ovat ilmoittautuneet ainakin Oulun steinerkoulu ja Haukiputaan lukio. Miten sinun koulusi voisi ottaa osaa Suomen suurimpaan lukutapahtumaan?

Hämeenlinnassa Read Hour -etkot 7.9. klo 14-15

Lammin kirjasto järjestää Read Hour -etkot 7.9. klo 14–15. Kirjasto kutsuu kaikki mukaan lukemaan yhdessä. Pientä tarjoilua. Lammin kirjasto, Linjatie 4, Hämeenlinna.

Read Hour -lukubileet Hankasalmella

Read Hour – Lukubileet -nimellä kulkeva tapahtuma järjestetään sunnuntaina 8.9. klo 18.30–20.30 Hankasalmen pääkirjastossa (Rantakalliontie 3, Hankasalmi kk). Hiljaista lukuaikaa on klo 19–20 ja kahvitarjoilu alkaa klo 18.30.

Tampereen Koskikeskuksessa kirjanvaihtopiste 5.9.

Kauppakeskuksessa järjestetään kirjanvaihtopiste, johon voi lahjoittaa tarpeettomat kirjat ja ottaa tilalle toisen lahjoittaman kirjan 5.9. klo 15–17. Mikäli et pääse paikalle torstaina 5.9. klo 15–17, voit osallistua lahjoittamalla ylimääräisen kirjasi 1. kerroksen Suomalaiseen Kirjakauppaan liikkeen aukioloaikoina (ark. 10–20, la 10–18, su 12–18), jolloin lahjoitat ylimääräiset kirjasi muiden löydettäväksi.

Read Hour Ilmajoki-lehden toimituksessa 8.9. klo 18-20

MLL:n Ilmajoen yhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Rintala ja Ilmajoki-lehden päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali lukevat satukirjoja ja lehtiä Ilmajoki-lehden toimituksessa (Mikontie 3) klo 19–20.

Mehua ja iltapalaa tarjolla jo klo 18 alkaen. Voit ottaa mukaan myös oman suosikkikirjasi ja lehtesi!

Tapahtuma löytyy Facebookista.

Käännä uutiset emojeiksi

Sanomalehtien liiton kampanja kannustaa perehtymään ajankohtaisiin puheenaiheisiin ja lukemaan monipuolisesti uutisia. Voit bongata kampanjan oman alueesi uutismediasta. Kokeile lukutaitopäivän kunniaksi omien emojiuutisten tekemistä. Lue päivän uutiset ja muokkaa ne emojeiksi – arvaavatko muut, mistä uutisesta on kyse?

Lisätietoja täällä.

Tule mukaan Lankisen lukupiiriin Facebookissa

Jääkiekkoilija Kevin Lankisen lukeminen nousi otsikoihin keväällä 2019. Hän haluaa kannustaa erityisesti nuoria lukemaan. Lukupiiriin voi liittyä kuka tahansa täällä.

Yritys tai organisaatio: Tee lukutaitoa edistävä yhteiskuntasitoumus

Tutustu esimerkiksi media- ja markkinointialan tekemään Kunnioitamme nuorta lukijaa-yhteiskuntasitoumukseen. Se on toteutettu valtioneuvoston kanslian ylläpitämällä Sitoumus2050-työkalulla, joka on käytännön työkalu YK:n Agenda2030-tavoitteiden täyttämiseksi Suomessa. Miten sinun organisaatiosi voi sitoutua nuorten lukutaidon parantamiseen?

Koululainen tai opiskelija: Pidä syysloma lukulomana

Opetushallituksen Lukuliike ja lukemista edistävät järjestöt ovat julistaneet tulevan syysloman lukulomaksi. Ajatuksena on, että myös kirjan siivillä voi matkailla – niin kauas kuin haluaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1