Merkintöjä: ”Koulu on turvallinen paikka puhua rahasta”

31.10.2019

Merkintöjä-blogisarjassa toimintaamme osallistuneet kertovat kokemuksistaan ja oivalluksistaan. 16-vuotias Daniel Valentine kertoo, mitä oppi rahasta Taloudellinen mielenrauha -työpajoissa.

”Minusta ihmiset eivät Suomessa puhu paljon raha-asioista. Etenkään palkoista tai veloista ei oikein tykätä puhua. Siksi minusta tuntuu, että opiskelukaverinikin olivat innostuneita osallistumaan näihin työpajoihin. Täällä rahasta pääsi puhumaan. 

Työpajoissa pohdimme rahaa ja teimme sen pohjalta digitarinan eli lyhytelokuvan. Meidän neljän hengen ryhmämme lyhytelokuva kertoi Jussista, joka asui maatilalla. Hän ei ollut rutiköyhä, muttei kuitenkaan mikään rikas. Sitten hän sai lottovoiton ja päätti muuttaa Dubaihin. Dubai tuli mieleemme, koska se on itsessään aika rikas maa. 

Jussin muu perhe jäi asumaan maatilalle, ja Jussi huomasi pian, että oli yksinäinen. Hän päätti muuttaa takaisin perheensä luo ja tuli taas iloiseksi. Lyhytelokuva päättyy kysymykseen Tekeekö raha onnelliseksi

En ollut ajatellut rahaa paljonkaan ennen kuin osallistuin näihin työpajoihin. Se johtuu varmaankin siitä, kun minulla on paljon muitakin asioita, joita pitää ajatella. Raha ei tällä hetkellä ole listan kärjessä. Tällä hetkellä ajattelen erityisesti sitä, mihin siirryn tämän vuoden jälkeen. Kouluni loppuu joulukuussa.  

Toivon pääseväni opiskelemaan merkonomiksi. Olen saanut opintoihin jo haastattelukutsun, joten toivotaan parasta! En ole vielä ajatellut tarkemmin, mitä haluaisin tehdä työkseni, mutta jotain liittyen asiakaspalveluun ja liiketalouteen.  

Näissä työpajoissa puhuimme myös palkasta ja se oli hyvä. Minua yllätti, että merkonomin koulutuksella saatava palkka on paljon vähemmän kuin olin luullut. En sinänsä ollut toivonut, että palkka on isompi, koska en tarvitse työstä isoa palkkaa niin kauan kuin sillä vaan selviää arjesta. 

En tiedä, onko koulu oikea paikka puhua rahasta, mutta sanoisin, että se on turvallinen paikka. Ehkä vielä peruskoulussa ei tarvitse puhua, mutta täällä VALMA-luokalla se on jo olennaista.”

Taloudellinen mielenrauha toteutetaan yhdessä Danske Bankin kanssa, ja se on osa Oma talous haltuun -talouskasvatushanketta. Danske Bankin vapaaehtoiset työntekijät osallistuvat työpajatyöskentelyyn yhdessä nuorten kanssa. Daniel Valentine osallistui toimintaan Ammattiopisto Livessä, jossa hän opiskelee valmentavan koulutuksen linjalla.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Raha on monelle itsenäistymisen kynnyksellä olevalle nuorelle tärkeä ja ajankohtainen asia. Se mahdollistaa tulevaisuuden unelmien tavoittelun, ja sopiva määrä rahaa tuo vapautta elämään. Samalla rahaan voi liittyä ahdistusta, stressiä ja muita tunteita, jotka vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon.  Tuoko raha onnea vai huumaa?  Eniten nuorten kiinnostusta herätti kysymys, tekeekö raha onnelliseksi. Raha tuo onnea, koska se mahdollistaa […]
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Elämme poikkeuksellista aikaa. Esimerkiksi lääketieteessä tehdään läpimurtoja päivittäin, teknologia kehittyy käsittämättömällä vauhdilla ja ihmiskunnalla on osaamista enemmän kuin koskaan. Silti olemme tilanteessa, jossa hiipuvasta tulevaisuususkosta ja aikuisten toimintaan liittyvästä pessimismistä on tullut nuorten sukupolvikokemus. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta toivottomuuden tilalle syntyy toivoa paremmasta tulevaisuudesta.  Nuoret ovat eläneet viimeiset vuodet niin sanotun kolmoiskriisin myllerryksessä. Ilmastokriisi […]
Jo joutui armas arki
Jutun laulunsanat ovat otteita nuorten kirjoittamasta kappaleesta Elämäni kuva. Voit kuunnella kappaleen kirjoituksen lopusta.  Loman ja arjen vuorottelu voi parhaimmillaan tuoda sopivasti jäsentävää rytmiä elämään. Se, tuottaako paluu arkeen ahdistusta vai helpotusta, riippuu siitä, kuinka mielekkääksi, merkitykselliseksi ja itselleen sopivaksi sen kokee.   Yhteiskunta määrittelee arjelle raamit, ja niiden puitteissa onnistumme vaihtelevasti luomaan omannäköistä elämää. Syystä […]