Kevään aikana TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö ovat etsineet ratkaisuja verkkokiusaamiseen yhdessä kahdeksasluokkalaisten nuorten kanssa.

Helsinkiläisen Merilahden peruskoulun 8F-luokka ja vantaalaisen Lehtikuusen koulun 8D-luokka osallistuivat TietoEVRYn ja Lasten ja nuorten säätiön vihapuhetta käsitteleviin työpajoihin toukokuussa.  

Nuoret pohtivat vihapuheen ja sanojen merkitystä verkkokäyttäytymisessä ja omassa arjessaan työpajat ohjanneen rap-artisti Rauhatädin, oikealta nimeltään Hanna Yli-Tepsan, kanssa. Työpajoihin osallistuneista nuorista kaksi kolmasosaa kertoi kohdanneensa vihapuhetta verkossa ja kolmasosa kertoi vihapuheen lisääntyneen koronan aikana.

“Yksi tyttö teki Tiktok-videon, jossa hänellä oli shortsit ja napapaita ja oli vähän isomman kokoinen. Hänelle sanottiin tosi rumasti – luulen, että ihmiset eivät vain pysty hyväksymään sitä, että kaikki ei ole samankokoisia”, kuvaili eräs oppilas kokemuksiaan verkossa esiintyvästä vihapuheesta.

Työpajoissa nuoret ideoivat erilaisille haukkumasanoille neutraalimpia vastineita. Nuoret pohtivat muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, vartalotyyppeihin ja etniseen taustaan liittyviä sanoja. Nuoria puhututti myös se, mitä vihapuhetta kohdatessa pitäisi tehdä.

Vaikka ajattelisi toisesta jotakin huonoa, kaikkea ei silti tarvitse aina sanoa ääneen.

Työpajaan osallistunut nuori

Työpajat toimivat sysäyksenä The Polite Type -nimisen fontin kehittämiselle. Fontti korvaa vihapuheeksi luokiteltavat sanat automaattisesti neutraaleiksi. Sen ovat kehittäneet yhteistyössä TietoEVRY ja Great Apes ja nuorten lisäksi sananvalintoja on ollut pohtimassa myös ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten monimuotoisuutta edistävä järjestö Inklusiiv, monimuotoisuuden tutkija Jonna Louvrier sekä tasa-arvovaltuutettu Michaela Moua.

Toiveena on, että mahdollisimman moni koulu lähtisi mukaan The Polite Type -aloitteeseen ja kouluissa voidaan jatkossa fontin avulla käsitellä vihapuhetta ja verkkokiusaamista.

Vihapuheesta on tullut normaali osa nuorten elämää

Työpajat ohjannut Hanna Yli-Tepsa kertoo huomanneensa, kuinka huolestuttavan tiiviisti vihapuhe on iskostunut nuorten arkeen. Sitä ei hänen mukaansa pidä missään tapauksessa hyväksyä ja sivuuttaa.

“Ymmärrän, että joskus on vain helpompaa antaa asian olla kuin puuttua esimerkiksi nimittelyyn. Toivon, että nuoret uskaltaisivat näissä tilanteissa luottaa aikuisiin ja tehdä ilmoituksen, kun he kohtaavat vihapuhetta esimerkiksi netissä”, Yli-Tepsa sanoo.

Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa digitaalisilla alustoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Toukokuun aikana järjestetyistä työpajoista nuorille jäi positiivisia tunnelmia. Yksi osallistuneista oppilaista mietti, että vaikka ajattelisi toisesta jotakin huonoa, kaikkea ei silti tarvitse aina sanoa ääneen. Yksimielisesti työpajoihin osallistuneet nuoret toivovat, että vihapuhe vähenisi merkittävästi tulevaisuudessa.

”Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa digitaalisilla alustoilla ja sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että verkko pysyy mahdollisimman turvallisena ympäristönä, jossa jokainen voi olla oma itsensä – meille on tärkeää olla ratkaisemassa tätä yhteiskunnallista haastetta, jolla voi olla pitkäkantoisia vaikutuksia nuorten elämään”, sanoo TietoEVRYn viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kia Haring.

Työpajoissa nuoret ideoivat erilaisille haukkumasanoille neutraalimpia vastineita.

Dreamsterit jakoivat nuorille omia kokemuksiaan

Työpajojen lisäksi TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö järjestivät kymmenen vihapuheen vastaista vierailua kouluihin ympäri Suomen. Kouluvierailijat eli dreamsterit Krista Kosonen ja Johannes “Hatsolo” Hattunen vierailivat yläkouluissa muun muassa pääkaupunkiseudulla, Porissa, Äänekoskella, Savonlinnassa, Oulun seudulla, Kuusamossa ja Rovaniemellä.

Dreamsterit vierailivat kaikissa kouluissa etäyhteydellä huhti–toukokuun aikana. He kertoivat nuorille oman kasvutarinansa ja toivat niissä esiin omakohtaisia kokemuksia vihapuheesta, kiusaamisesta sekä itsensä ja muiden hyväksymisestä. Vierailut olivat osa säätiön monivuotista Dreams-ohjelmaa.

The Polite Type -fontti on nyt kaikkien testattavissa osoitteessa thepolitetype.com. Fontin testiversio on englanniksi. TietoEVRYn ja Lasten ja nuorten säätiön yhteistyön tavoitteena on herättää keskustelua verkkokiusaamisesta ja havainnollistaa konkreettisesti, kuinka sanat luovat todelisuutta ja miten sen vuoksi on tärkeää pohtia nuorten kanssa niiden merkitystä.

Lisätietoja:

Asiantuntija

Mari-Anne Arpiainen

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604

Communications Lead Finland, TietoEVRY

Mari Tuokko

mari.tuokko@tietoevry.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1