Kuopion Valma-opiskelijat arvostavat ihmissuhteita ja toivovat tulevaisuudessa sopivasti palkkaa

19.11.2020

Digitarinan avulla voi käsitellä esimerkiksi rahaan liittyviä tabuja. Kestävä rahasuhde -toiminnassa mukana ollut Liisi, 17, kertoo haastattelussa työpajan jälkeisistä tunnelmista.

Vierailimme Savon ammattiopiston Valma-ryhmässä marraskuussa osana Kestävä rahasuhde -toimintaamme. Valma-opiskelijoille suunnatussa työpajassa käsitellään erilaisia tunteita ja teemoja, jotka liittyivät kuluttamiseen ja talouteen. Opiskelijat tutkivat omaa rahasuhdettaan tekemällä digitarinan. Sen avulla voi luovalla ja helposti lähestyttävällä tavalla rakentaa omannäköisen esityksen mistä tahansa aiheesta.

Kuopiossa tarinoita syntyi muun muassa rahaan liittyvistä tabuista, tulevaisuuden talousnäkymistä ja siitä mitä tapahtuisi, jos raha katoaisi kokonaan maailmasta.

Työpaja toi vaihtelua kouluarkeen

Työpajaan osallistunut Liisi, 17, kertoo, että työpaja on tuonut mukavaa vaihtelua kouluarkeen.

”Oikein kivaa on ollut, ei ole ollut normaalien tehtävien, kuten matikan tehtävien, tekemistä”, Liisi sanoo.

 Hän kertoo pitäneensä siitä, että työpajan tehtäviä on voinut pohtia vähän laajemmin, eikä oikeita tai vääriä vastauksia ole.

Työpajaan toi oman lisänsä kiinnostava Danske Bankin rahoitusalan asiantuntijoiden vierailu. Asiantuntijat ovat mukana toiminnassa kummeina, jotka kertovat nuorille oman tarinansa ja keskustelevat heidän kanssaan työpajan teemoista. Liisiä kiinnosti kummien kertomuksissa erityisesti se, miten jokaisen polku omaan ammattiin on erilainen.

Tulevaisuus muuttaa suhdetta rahaan

Liisin oma rahasuhde on aina ollut tasainen. ”Osaan käyttää maltillisesti rahaa, olen vähän sellainen kitupiikki! En halua käyttää rahaa mihinkään turhaan”, hän sanoo.

Viime vuosien aikana Liisi on tullut pohtineeksi rahasuhdettaan enemmän esimerkiksi siksi, että hän on ottanut käyttöön omat pankkitunnukset.

Tulevaisuudessa siintävä omaan asuntoon muuttaminen tulee lisäämään rahan tarvetta. ”Nyt rahan käyttö on helppoa, kun asun vielä kotona”, Liisi sanoo.

Ihmisläheinen työ kiinnostaa

Lukemista ja ulkoilua harrastava Liisi kertoo suunnittelevansa työtä ihmisten auttamisen parissa. Suoranaista ajatusta siitä, mitä työ olisi, ei vielä ole. Hän on jo käynyt tutustumassa muun muassa henkilökohtaisen avustajan opintoihin.

Vaikka raha ja talousasiat vaikuttavat jokaisen meistä arkeen, Liisi ja muut Kuopion Valma-ryhmän opiskelijat arvostavat myös aineetonta pääomaa. Ryhmän yhteinen mielipide oli, että ihmissuhteet ja koulutus ovat yhtä arvokasta tai arvokkaampaa varallisuutta kuin raha.

Katso Liisin digitarina aiheesta ”Raha ja tabut”


Lue lisää

Seikkailu Tulevaisuusvirastossa -oppimisympäristö opettaa tulevaisuusajattelua tarinan keinoin
Maksuton verkko-oppimisympäristö on tarkoitettu erityisesti yläkouluille.
Striimi yläkoululaisille: TET-startti valmistaa kohti lähestyvää TET-jaksoa
TET.fi tarjoaa syksyn aikana innostavaa tekemistä opotunneille.
Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Empatian kulmilla -installaation teokset kertovat työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille tärkeistä teemoista. Kuuden Visionääri-ryhmän artivistiset teokset muodostavat sillan alla kytevän mielenosoituksen, joka ottaa kantaa esimerkiksi yksinäisyyteen, yhdenvertaisuuteen ja rauhaan.