Tulevaisuuskoulu: Tulevaisuus­lukutaidon itseopiskelu­kurssi aineenopettajille

19.01.2023

Tulevaisuuskoulu tarjoaa ensimmäistä kertaa täysin itseopiskeluna toteutettavan, maksuttoman tulevaisuuskasvatuksen verkkokurssin yläkoulun ja lukion aineenopettajille ja opinto-ohjaajille sekä ammatillisen koulutuksen YTO-opettajille.

Itseopiskelukurssin aikana teet tutkimusmatkan vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin ja perehdyt megatrendien aiheuttamiin muutoksiin työelämässä ja yhteiskunnassa. Verkkokoulutuksena järjestettävän kurssin avulla saat perustiedot tulevaisuudentutkimuksesta, tulevaisuuskasvatuksen erilaisista menetelmistä ja työkaluista sekä opit soveltamaan niitä opetuksessa. 

Verkkokoulutus sisältää

  1. johdannon tulevaisuuskasvatukseen ja -lukutaitoon ja megatrendeihin sekä
  2. erilaisia toiminnallisia tehtäviä opetuksen tueksi.

Kannustamme osallistujia toteuttamaan kurssin aikana pieniä opetuskokeiluja yksin tai yhdessä työparin kanssa. Saat kurssin aikana myös vinkkejä siitä, miten tulevaisuuskasvatusta on hyödynnetty lukioissa.  

Toivomme, että löydät koulutuksesta itsellesi sopivia pedagogisia tapoja toteuttaa tulevaisuuskasvatusta omassa oppiaineessa tai monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.  

Itseopiskelukurssin sisällöistä vastaavat tulevaisuudentutkija, Tulevaisuuskoulun perustaja Otto Tähkäpää, professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, yritysten edustajat sekä tulevaisuuskasvatusta soveltavia opettajia eri lukioista.  

Itseopiskelukurssi on osallistujille maksuton ja sitä rahoittaa Opetushallitus. Se on avoin kaikille lukion ja yläkoulujen aineenopettajille ympäri Suomen. Kurssi sopii myös yläkoulun ja lukion opinto-ohjaajille sekä ammatillisen koulutuksen YTO-opettajille. Kurssin arvioitu suoritusaika on 16 tuntia.

Ilmoittautumisen jälkeen saat tunnukset verkko-oppimisympäristöön kurssin suorittamiseksi.  

Itseopiskelukurssin asiantuntijat:

Otto Tähkäpää

Tulevaisuusasiantuntija, Tulevaisuuskoulun perustaja

Arto O. Salonen

vieraileva luennoitsija; professori, Itä-Suomen yliopisto


Lue lisää

Yli 10 000 nuorta vietti Tulevaisuuspäivää – näin he ajattelevat tulevaisuudesta
Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulu, Tietoevry ja UPM kartoittivat nuorten tulevaisuususkon tilaa kysymällä Tulevaisuuspäivänä nuorilta, mitä he ajattelevat tulevaisuudesta ja miten he haluaisivat siihen vaikuttaa.   Tulevaisuuspäivää viettäneistä nuorista noin 2000 vastasi kyselyyn. Sama kysely toteutettiin myös Tietoevryn ja UPM:n henkilöstölle, joista vastauksensa antoi yhteensä noin 100 aikuista. Nuoret näkevät oman tulevaisuutensa valoisana ja kokevat vaikuttamismahdollisuutensa siihen […]
Nuoret haluavat vaikuttaa tulevaisuuteen ja siihen on tarjottava mahdollisuuksia
Kirjoittanut Ilpo Rybatzki Tulevaisuusvallan voi tiivistää kysymykseen: kenellä on oikeus määritellä miltä yhteinen tulevaisuutemme tulisi näyttää?   Kysymys on olennainen erityisesti nuorten näkökulmasta: voidaan perustellusti kysyä, saavatko nuoret tarpeeksi ääntään kuuluviin yhteiskunnallisella tasolla, kun keskustellaan tulevaisuudesta.  Yhteistä hankettamme Arabian peruskoulun kanssa on nyt takana ensimmäisen lukukauden verran. Tärkeimpänä teemana on ollut, miten tulevaisuusvaltaa voitaisiin jakaa nuorille […]
Yläkoulun opettaja Marketta Hulkko-Lassila: ”Mitä nuoremmille tulevaisuusajattelua voi opettaa, sen parempi”
Peruskoulu on loistava paikka tulevaisuustaitojen kehittämiseen, sanoo Marketta Hulkko-Lassila, joka opettaa Nummen yhtenäiskoulussa yläkoulun historiaa, yhteiskuntaoppia ja äidinkieltä. Tämän vuoksi hän suoritti Tulevaisuuskoulun itseopiskelumateriaalin tulevaisuuslukutaidon vahvistamiseksi.  Miksi sen vahvistaminen on tärkeää perus­koulussa?  Peruskoulussa ei opiskella koulua varten, vaan valmistetaan nuoria tulevaan. Kuitenkin nuoret elävät tässä ja nyt. Samaan aikaan yhteiskunta polarisoituu ja sirpaloituu, ja monia […]