Tulevaisuuskoulu kehittää yhdessä helsinkiläisen Arabian peruskoulun kanssa ennennäkemättömän tulevaisuusvallan opetus- ja ohjauskokonaisuuden lukuvuonna 2023–2024.  

Hankkeen aikana nuoret ideoivat, kokeilevat ja vaikuttavat siihen, miten koulussa käsitellään tulevaisuutta sekä siihen, miten he itse voivat ilmaista tulevaisuuteen liittyviä ajatuksiaan omassa lähiyhteisössä ja laajemmin yhteiskunnassa. 

Yhteiskunnalliselle keskustelulle tulevaisuudesta on ollut ominaista, että tulevaisuusvalta on jakautunut hyvin epätasaisesti. Tapa, jolla tulevaisuudesta keskustellaan, on ollut omiaan sulkemaan monia ihmisiä ja ihmisryhmiä sen ulkopuolelle. Yksi tällainen ryhmä ovat lapset ja nuoret. 

“Tämä oli keskeisimpiä syitä Tulevaisuuskoulun perustamiselle jo vuonna 2016. Nyt Tulevaisuuskoulu selvittää nuorten kanssa, miten tulevaisuusvaltaa voidaan jakaa heille itselleen yläkouluissa”, kertoo Tulevaisuuskoulun perustaja Otto Tähkäpää. 

Kehittämistyöhön osallistuu Arabian peruskoulun yhdeksäsluokkalaisia ja heidän opettajiaan. 

“Tavoite on vahvistaa nuorten tulevaisuusvaltaa osana eri oppiaineiden opetusta esimerkiksi vaikuttamisen, aktivismin, demokratian, tulevaisuustaitojen, taiteen ja visuaalisen kulttuurin näkökulmista. Idea on, että lukuvuoden aikana eri oppiaineiden tunneilla käsiteltävät asiat ja tarkastelutavat limittyvät toisiinsa”, kuvailee kuvataiteen opettaja Liisa Luostarinen Arabian peruskoulusta. 

Hanke käynnistyy elokuussa 2023, ja sitä rahoittaa Sitra

Lisätietoja:

Paula Tyrväinen

Tulevaisuuskoulun ohjelmapäällikkö

paula.tyrvainen@nuori.fi

Seuraa Tulevaisuuskoulun kuulumisia tilaamalla uutiskirjeemme

Lue blogikirjoitus: Tulevaisuusvalta kuuluu tuleville sukupolville 

Tutustu Tulevaisuuskoulun oppimateriaaleihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1