Lukusuosituksia aikuisille

lehtiä, kirjoja ja kahvikuppi

Lukusuosituksia aikuiseen makuun. Lukusuositukset ovat laatineet Lukukoira Sylvi, Selkokeskus, Celia ja Lasten ja nuorten säätiön henkilökunta.


Katja Asikainen: Ensi viherrys (Oppian 2022)

Taiteilija Helene Schjerfbeck asuu Englannissa ystäviensä luona 1880-luvun lopussa. Hän yrittää keksiä uutta maalauksen aihetta, mutta ei osaa valita sopivaa. Helene törmää kadulla pieneen tyttöön ja haluaa maalata hänet. Niin syntyy Helenen kuuluisa maalaus, jonka nimi on Toipilas.

Mikael Bergstrand: Kolmella jaollinen mies 

Elämänmyönteinen tarina kertoo neuroottisen kuusikymppisen miehen ja 11-vuotiaan pakolaistytön ystävyydestä. Yhdessä heillä on voimaa ja rohkeutta toimia uudella tavalla, vaikka arjessa onkin haasteita. 

Antti Halme: Rokkikukkopilli 

Nuoruudenystävät Jesse ja Leevi tapaavat toisensa 30 vuoden jälkeen. He muistelevat yhdessä nostalgisia nuoruusaikojaan. Haaveiden ja muistojen keskellä myös kateus nousee pinnalle. Ehkäpä se saakin yllättäen liikkeelle myönteisiä muutosvoimia!  

Eeva Kilpi: Punainen muistikirja 

Päiväkirjamaisessa teoksessaan Eeva Kilpi kuvaa tunnelmiaan rakkaalta kesäpaikaltaan. Runoilija kulkee läpi vaihtelevien kesäpäivien ja nauttii luonnonrauhasta metsäneläinten keskellä.  

Maritta Lintunen: Kirjeitä Suolavuonolta 

Viisikymppiset oslolaismiehet Sigvald ja Olaf ovat pitäneet yhteyttä vuosikymmenten ajan. Lapsuudenystävät ovat eriparisia ja eripuraisiakin, mutta nyt heillä on yhteinen suunnitelma. Miten suunnitelman käy, kun syrjäiselle Suolavuonolle matkustanut Sigvald alkaa kirjoittaa kirjeitä Olafille? Ystävyystarinassa edetään kohti hiljaisuutta, luonnonrauhan ja ihmismielen maisemien kautta. 

Sofia Lundberg: Kuin höyhen tuulessa 

Viola saa yllättäen puhelun nuoruudenystävältään Lillyltä. Heidän tiensä erosivat nuoruudessa, mutta he ovat aina kaivanneet toisiaan. Nyt he ovat kahdeksankymppisiä ja Lilly lähestyy kuolemaa. He tapaavat vielä kerran toisensa ja muistelevat yhdessä elämänvaiheitaan.  

Eppu Nuotio: Maggie ja minä 

Hannalla on perhe ja kiinnostava työ Kansallisteatterin puvustossa. Hanna saa tasaisen harmaaseen elämäänsä uutta virtaa, kun hän tutustuu ja ystävystyy Ulrikan kanssa. Tarinaan tuo lisämaustetta välähdykset taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin elämästä 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. 

Kaija Puura: Näin kasvatat lapsestasi mukavan aikuisen 

Kasvaakseen aikuiseksi, jolla on terve itsetunto, lapsi tarvitsee rakkautta ja rajoja. Kirja opastaa vahvistamaan tunnetaitoja ja antaa vanhemmille eväitä arjen keskelle huomaamaan oman käytöksensä piirteitä ja tilanteita, joissa voisi toimia toisin.  

Jasu Rinneoja: Kauno ja poika (Reuna 2021)

Kaunon elämästä puuttuu jotain. Hän haluaisi leikkiä kuin lapsi, mutta ei voi, koska hän on aikuinen. Sitten Kauno tutustuu yksinäiseen poikaan, jolla ei ole isää eikä yhtään ystävää. Pojan äiti ei saa poikaa kuriin ja pyytää Kaunolta apua.

Christy Lefter: Aleppon mehiläistarhuri

Miten rauhan puuttumisen seuraukset vaikuttavat ihmisiin? Kertomus sisällissotaa pakenevista mehiläistarhuri Nurista ja taiteilija Afrasta on paikoin varsin synkkä ja raskas luettava, mutta tarinan ihmillisyys ja toivo koskettavat.

Elena Ferrante: Napoli-sarja

Mukaansatempaava kuvaus Elenan ja Lilan ystävyydestä 1950-luvun lapsuudesta pitkälle aikuisuuteen asti. Lukemisen jälkeen kirjojen maailmassa voi jatkaa taidokkaasti tehdyn tv-sarjan parissa (ilmestynyt 3. tuotantokautta).

Joel Haahtela: Hengittämisen taito

Rauhaa itsensä kanssa, rauhaa elämän kanssa, rauhaa ja anteeksiantoa isän ja pojan suhteessa. Kaunis pienoisromaani.