Lukusuosituksia alakouluikäisille

kirjoja ja kyniä

Lukusuosituksia alakouluikäisille. Lukusuositukia ovat antaneet Lukukoira Sylvi, Selkokeskus, Celia ja Lasten ja nuorten säätiön henkilökunta.


Lena Frölander-Ulf: Nelson Tiikeritassu 

Viisas ja lämmin lastenkirja, jossa Nelson-poika etsii tietä kotiin kaupungin vaarojen läpi. Koditon Zamba-tiikeri suojelee Nelsonia ja opettaa hänelle rohkeutta. Kirja tarjoaa jännittävän seikkailun ja aikuisille lempeää yhteiskuntakritiikkiä. Selkomukautus: Riikka Tuohimetsä 

Elina Karjalainen: Uppo-Nalle (selkomukautus Silja Vuorikuru, Avain 2021)

On kesä, ja Reeta leikkii rannalla, mutta hänellä on tylsää. Hän toivoo, että saisi uuden ystävän. Silloin rantaan kelluu pieni nalle, Uppo-Nalle. Uppo-Nallesta Reeta saa hyvän ystävän, jonka kanssa hän runoilee, etsii aarretta ja seikkailee. Kesästä tuleekin paras kesä ikinä.

Päivi Lukkarinen: Kerrostaloponi Kemppainen

Tokaluokkalainen Aura ei saa vanhemmiltaan lupaa omaan lemmikkieläimeen, mutta eräänä päivänä hän löytää kotitalonsa portailta ponin. Poni Kemppainen ei olekaan mikä tahansa poni, sillä se osaa lukea ja kirjoittaa! Ystävykset joutuvat suureen seikkailuun, mutta vaarankin hetkellä voi ystävyyteen luottaa. Kerrostaloponi Kemppainen on helppolukuinen tarina tavallisen tytön ja erikoislaatuisen ponin ystävyydestä.

Timo Parvela: Maukan ja Väykän matkakirja 

Maukka haluaa matkustaa ja nähdä maailmaa, Väykälle riittäisi hyvin kotikulmat. Matkalle kuitenkin lähdetään, ja avulias Väykkä huomaakin ystävystyvänsä helposti paikallisten kanssa. Sen sijaan Maukka alkaa potea koti-ikävää. Ystävyys vaatii välillä kompromisseja ja toisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on.  

Ari Sainio: Lukuretki 1 ja 2 (Opike 2021)

Lähde mukaan lukuretkelle! Lukuretki-kirjassa käydään kirjastossa, leikitään ystävien kanssa ja istutaan saunan lauteilla. Samalla oma lukutaito kehittyy, koska kirjan tarinoita voi lukea tavutettuna, selkokielellä ja yleiskielellä. Kuvat ja hauskat tehtävät tukevat lukemista.

Jessica Townsend: Nevermoor-sarja

Lumoava fantasiasarja Morrigan Korpin ja ystävien juonenkäänteistä ja ystävyydestä. Sarjasta on ilmestynyt suomeksi kolme osaa.

Timo Parvela, Bjorn Sortland, Pasi Pitkänen: Kepler62

Hurja hienosti kuvitettu avaruusseikkailusarja, jossa joukko lapsia lähetetään jännittävälle matkalle läpi avaruuden. Tarinaa kerrotaan vuorotellen kahden päähenkilön ja heidän välisen ystävyytensä kautta

David Walliams: Maailman rikkain poika

Kirja kertoo varakkaan vessapaperiyrittäjä-isän pojasta, joka joutuu tahtomattaan englantilaiseen yksityiskouluun. Vaikka tosiystävyyttä ei tunnu aluksi löytyvän, ystävät löytyvätkin lopulta yllättävistä paikoista.

David Walliams: Herra Lemu

Tarina nuoren tytön ja kodittoman miehen ystävyydestä.

Edu Kettunen: Elppu matkalla kotiin

Koskettava ja jännittävä kertomus Elppu-koirasta, joka vahingossa jää lentokentälle, muun perheen palatessa Suomeen ulkomaanmatkaltaan. Kirjassa saamme seurata Elpun jännittävää, välillä mahdottomaltakin tuntuvaa matkaa, kotiin.