Lukusuosituksia yläkoululaisille

tietokone, kirjoja ja kuulokkeita

Lukusuosituksia yläkouluikäisille nuorille. Lukusuositukset ovat laatineet Lukukoira Sylvi, Selkokeskus, Celia ja Lasten ja nuorten säätiön henkilökunta.


Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille

Suomea lohikäärmeille on fantasiatarina 2000-luvun Suomesta, jossa eriarvoisuus rehottaa: aatelisilla on kaikkea yltäkylläisesti, kun taas tavallinen kansa elää kituuttaa. Suomalaiset eivät ole hylänneet uskoaan muinaisiin taikavoimiin, ja henkiolentoihin ja noituuttakin harjoitetaan.

Lyseota käyvä Tim saa lahjaksi pienen lohikäärmeen ja uusi lemmikki johdattaa omistajansa seikkailuihin. Miten käy, kun tavallinen varattoman suvun poika ihastuu ritarisäätyyn kuuluvaan opiskelijatyttöön?

Mimmu Tihinen: Kello tuhat (Pieni Karhu 2016)

Vapaa-ajallaan Jesse pelaa jalkapalloa ja viettää aikaa ystävien kanssa. Lukemisesta hän ei pidä, mutta koulussa täytyy tehdä kirjaesitelmä. Jesse saa parikseen Ninnin, joka rakastaa runoja mutta jännittää esiintymistä. Löytääkö Jesse lukemisen ilon? Uskaltaako Ninni astua luokan eteen esiintymään?

Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet

Kukaan ei huomaa ysiluokkalaista Reneä. Hän haluaa asiaan muutoksen ja päättää perustaa poikabändin. Kun bändi on kasassa, alkaa ahkera harjoittelu. Mokilta ei vältytä, koska ensin täytyy opetella laulamaan, soittamaan ja tanssimaan. Selkomukautus: Leena Kaivosoja, Opike 2017

Mimmu Tihinen: Toivottavasti huomenna sataa. 

Teini-ikäinen Leo on ensimmäistä kertaa elämässään maalla, vuokramökissä äitinsä kanssa. Edellisinä kesinä Leo on joutunut olemaan hoidettavana sairaalassa. Sopeutuminen tavalliseen elämään vie aikaa: Leo ei osaa uida eikä ajaa pyörällä. Mitä tapahtuu, kun naapurin Ella pyytää Leoa mukaansa pyöräretkelle? Selkokirja sisältää huumoria ja syvällisiä pohdintoja ystävystymisestä ja kyvystä ymmärtää erilaisuutta.

Debbi Michiko Florence: Homma hallussa, Keiko Carter 

Ystävykset Keiko, Audrey ja Jenna tuntuvat kasvaneen vastakkaisiin suuntiin yläkouluun menoa edeltävän kesäloman aikana. Keiko on päättänyt pitää ystävät yhdessä. Ystävyyskriisiä, perhepulmia ja ensirakkauksia puidaan kaakaokuppien, konvehtien ja koirahaaveiden keskellä. 

 J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten herrasta

Tämän klassikon keskeisimpinä teemoja lienevät nimenomaan ystävyys ja rauhan tavoittelu.

Riina Katajavuori: Oravien sota

Oravien sota on kuvakirja, jonka jokaisen pitäisi lukea! Pienimmille tämä on eläinkertomus kahden veljen riidasta ja lopulta anteeksi-sanan merkityksestä. Oravien sota on myös kuvitettu kertomus Suomen sisällissodasta, Koska sinä luit kuvakirjan viimeksi?