Kirjakopla vinkkaa nuortenkirjoja ja rohkaisee nuoria keskustelemaan kirjoista

Lotta Luukila ja Aino-Maria Kangas, Lastenkirjainstituutti
Olemme Lotta Luukila ja Aino-Maria Kangas. Yhdessä muodostamme Kirjakoplan. Olemme molemmat aina olleet varsinaisia lukutoukkia ja siksi onkin varsin luontevaa, että päädyimme työskentelemään Lastenkirjainstituuttiin lukutaidon ja nuortenkirjojen pariin.

Kirjakoplana pääsemme irrottelemaan ja kokeilemaan erilaisia tapoja tuoda kirjoja nuorten arkeen. Vinkkaamme videoilla nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoja. TikTokiin teemme kirjoista lyhyitä videoita ja YouTubessa esittelemme vinkatut kirjat hieman tarkemmin. Instagramissa taas nostamme esiin lukemista ja nuortenkirjoja positiivisessa valossa. Lisäksi vierailemme puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa ja esimerkiksi podcasteissa. Olemme myös toteuttaneet Unelmien nuortenkirja- sekä Luokallinen lukuvinkkivideoita -työpajoja yläkouluihin. Tavoitteenamme on kannustaa nuoria puhumaan rohkeasti kirjoista omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Työpajojen pohjalta tuotamme oppimateriaaleja opettajien ja muiden ammattilaisten käyttöön.

Nuorten kanssa työskentely on jännittävää, ja opimme aina paljon uutta. Keväällä 2022 toteutimme Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hankkeen, jossa suunnittelimme työpajakokonaisuuden yläkouluun. Työpajoissa oppilaat pääsivät tekemään itse lukuvinkkivideoita. Työpajojen idea oli kannustaa nuoria hyödyntämään vinkkivideoissa omaa osaamistaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tavoitteena oli rohkaista nuoria jakamaan ajatuksiaan kirjoista ja esitellä heille tapoja osallistua kirjallisuuskeskusteluun. Nuorten mielipiteet kirjoista ovat kiinnostavia, ja on tärkeää, että he tietävät sen. Työpajojen pohjalta laadimme opettajia varten valmiit, maksuttomat opetusmateriaalit, ja toivommekin näkevämme jatkossa lisää nuorten tekemiä vinkkivideoita. Niitä voi julkaista vaikka Lukemossa!

Lukemossa on myös tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvistä tapahtumista tai hankkeista sekä runsaasti materiaaleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

Lukemo on osa Lastenkirjainstituutin toimintaa. Se on sivusto, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat kaunokirjallisuudesta tietokirjallisuuteen. Lukemo on tarkoitettu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret, lasten vanhemmat, opettajat sekä kaikki lasten ja nuorten kanssa työskentelevät löytävät uutuuskirjojen joukosta kiinnostavaa luettavaa. Sopivaa luettavaa voi etsiä hakutoimintojen, kirjalistojen ja vinkkien avuilla. Käytämme Lukemoa paljon myös omassa työssämme, kun etsimme sopivaa vinkattavaa. Jos sopiva kirja Read houria varten on löytämättä, kannattaa suunnata Lukemoon!

Lukemossa on myös tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvistä tapahtumista tai hankkeista sekä runsaasti materiaaleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Lasten ja nuorten oma ääni -sivuilla julkaistaan lasten ja nuorten tekemiä kirjavinkkejä, vinkkivideoita ja kirjoituksia. Sivujen tarkoitus on tuoda esille lasten ja nuorten omia ajatuksia kirjallisuudesta ja lukemisesta.

Työskentelemme Lastenkirjainstituutissa, kymmenien tuhansien lasten- ja nuortenkirjojen keskellä. Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijalaitos, joka edistää lastenkirjallisuutta ja lastenkirjataidetta ja ylläpitää Suomen ainoaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden erikoiskirjastoa. Lastenkirjainstituutti palvelee alan ammattilaisia, harrastajia sekä tiedotusvälineitä lasten- ja nuortenkirjallisuutta koskevissa kysymyksissä. Lisäksi LKI järjestää yksin ja yhteistyössä erilaisia näyttelyitä, tapahtumia ja tapaamisia niin alan ammattilaisille kuin lapsiperheillekin. Lastenkirjainstituutti sijaitsee Tampereella, ja aukioloaikoina kaikki ovat tervetulleita tutustumaan kirjakokoelmaamme ja lainaamaan tutkimuskirjallisuutta!

Tätä kirjaa minä luen Read Hourin aikana

Aino-Maria: Rakastan mystisiä spefitarinoita, joten aion tarttua Read Hourin aikana Ulpu-Maria Lehtisen tuoreeseen fantasiaromaaniin Kalmanperhon kutsu (S&S).

Lotta: Suurena jännityksen ystävänä valitsin Read Hour -lukemiseksi Leena Paasion trillerimäisen uutuusnuortenromaanin Harmaja luode seitsemän (WSOY), joka vie lukijan Itämeren myrskyihin.