Menovinkkejä Read Hourin viettoon

Read Hour -kampanjaa juhlitaan monin eri tavoin ympäri Suomen. Kokosimme fyysisiä ja virtuaalisia menovinkkejä Read Hourin viettoon tälle sivulle.

Helsingissä

Read Hourin rap-tuokio lapsille ja päättäjille 8.9. klo 9.00–9.30
Helsingin kaupungintalolla ja Helsinki-kanavalla.

Millainen rap-kappale syntyy, kun laitetaan helsinkiläisten päiväkoti-ikäisten lasten ja päättäjien ajatukset yksiin lyriikoihin? Suomenkielisessä rap-tuokiossa lapset ja valtuutetut räppäävät artisti Rauhatädin, eli Hanna Yli-Tepsan, johdolla. Luova taidehetki starttaa vuoden 2022 Read Hourin vieton Helsingissä.

Maksuton rap-työpaja keskustakirjasto Oodissa 8.9. klo 18.00–19.00. Tule kokeilemaan räppäämistä rap-artisti Rauhatädin (Hanna Yli-Tepsa) ja lavarunoilija Juho Kuusen opastuksella. Työpaja pyörii non-stoppina koko tunnin ajan, mukaan voit tulla itselleen sopivana hetkenä. Työpajan jälkeen voi sopivasti jäädä Oodin tiloihin viettämään Read Hour -lukutuntia.

Tutustu tapahtumaan kaupungin sivuilla

Omien sanoitusten lisäksi voi tutustua myös nuorten ajatuksiin tulevaisuudesta Sanoita parempi maailma -näyttelyssä. Näyttelyn eri-ikäisten nuorten kirjoittamiin teksteihin perustuvat teokset ovat nähtävillä keskustakirjasto Oodissa 5.–11.9. nuorisotilassa ja 1. kerroksen aulassa. Näyttely on esillä myös Helsingin kaupungintalon aulassa 8.9.

Tervetuloa Helsingin kaupunginmuseoon riemuitsemaan lukemisesta torstaina 8.9. Lasten kaupungin Mummolassa museomummo ja lukumummit lukevat kaupunginmuseon uutta Tarinoita Ratikasta -lastenkirjaa. 

Lasten kaupungin 1930-luvun kansakoulun luokkahuoneessa pääsee aikamatkalle vanhan ajan kansakoulun lukemisen tunnille. Oppitunnilla luetaan ajan tapaan opettajan johdolla ääneen Zachris Topeliuksen Maamme kirjaa. Neljännen kerroksen Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyssä kuullaan otteita näyttelynteossa mukana olleen sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen mielenterveyteen liittyvistä sarjakuvista.

Tutustu tapahtumiin kaupunginmuseon sivuilla

Kirjastoissa tapahtuu

Helsinkiläisissä kirjastoissa järjestetään yhteinen lukutunti, jossa myös asiakkaat ovat tervetulleita mukaan lukemaan. Lukutunnin aikana luetaan suomeksi ja ruotsiksi. Mukana ovat ainakin seuraavat kirjastot eri puolilla kaupunkia:

Herttoniemen kirjasto, Itäkeskuksen kirjasto, Jätkäsaaren kirjasto, Keskustakirjasto Oodi, Kirjastoauto, Käpylän kirjasto, Oulunkylän kirjasto, Pasilan kirjasto, Pohjois-Haagan kirjasto, Rikhardinkadun kirjasto/Richardsgatans bibliotek, Tapulikaupungin kirjasto, Töölön kirjasto, Vuosaaren kirjasto

Lue lisää Helmetin sivuilta.

Vantaalla:

  • Pointin kirjastossa luetaan ääneen klo 19.00–19.30. Read Houria voi tulla kirjastoon viettämään myös itsekseen lukien.

Naantalissa:

  • klo 17.00–18.30 Naantalin museo toivottaa kaupunkilaiset tervetulleeksi lukemaan Humpin Lillaniin, Mannerheiminkatu 21. Mukaan voi ottaa oman kirjan tai kirjan voi myös lainata museolta.
  • klo 19.00–20.00 pääkirjaston tapahtumatila Riutalla järjestetään avoin tilaisuus, jonne kaikki naantalilaiset ovat tervetulleita kuulemaan otteita Tove Janssonin kirjasta ”Muumipappa ja meri”. Lukijoina ovat valtuuston puheenjohtaja Vilhelm Junnila ja sivistysjohtaja Kimmo Kuusimäki.

Tutustu tempauksiin kaupungin sivuilla

Parkanossa:

  • Asiakkaat voivat suositella kirjoja toisilleen. Suositellut kirjat kootaan Read Hour -kampanjapöydälle. Kirjastossa on käynnissä myös oma lukuhaaste, johon voi osallistua.

Sievissä:

  • Lehtienlukusalissa voi nauttia kirjoista, mehusta ja kekseistä. Luetaan ensin ääneen pieni kertomus ja sen jälkeen jokainen saa keskittyä omaan kirjaansa. Oikein lämpimästi tervetuloa yhteiselle lukutunnille!

Tutustu tempaukseen kunnan sivuilla

Mikkelissä

Rakas päiväkirjani -lukujameissa luetaan otteita nuoruusvuosien päiväkirjoista. Hulvaton, ehkä vähän nolostuttava tempaus järjestetään Dom Mikkelissä 8.9. klo 19 alkaen.

Lue lisää Länsi-Savon tekemästä uutisesta.

Virtuaalisesti

Viestintäsovellus Jodelissa luetaan yhdessä 8.9. klo 19–20 Näkymätön lapsi -tarina ja keskustellaan siitä! Keskustelussa on mukana somesta tuttu @terapeuttiville eli psykoterapeutti Ville Merinen.

Klikkaa itsesi osallistujaksi Read Hourin Facebook-tapahtumaan ja kutsu kaverit mukaan. Liity tapahtumaan tästä.

Missä ikinä haluat

Read Hour katsoo hieman aikaa, mutta ei paikkaa! Valitse siis itsellesi mieluisa paikka, mukavaa luettavaa tai kuunneltavaa ja asettaudu nauttimaan tekstistä ja tarinasta 8.9. klo 19–20. Lukea voi yksin tai seurassa – ota halutessasi mukaan lukuhetkeen perheenjäsen, ystävä tai vaikka lemmikki.

Miltä sinun Read Hourisi näyttää?

Jaa lukutunnin tunnelmat somessa hashtagilla #ReadHour.