Lästips för barn i åk 1-6

kirjoja ja kyniä

Här hittar du lästips för barn i lågstadieåldern. Tipsen har sammanställts av LL-center, specialbibliotekarie Anna Söderström och Celia.


Den hemliga trädgården – Frances Hodgson Burnett

Mary är 9 år och flyttar från Indien till sin farbror i England för att hennes föräldrar har dött. Hon är ensam och rädd. Mary får snart två vänner och tillsammans går de på äventyr i en hemlig trädgård. En vacker berättelse om att få nya vänner, hjälpa varandra och övervinna sina rädslor. (lättläst version, återberättad av Jane Bowie)

Den fantastiska Ivan – Katherine Applegate

Ivan är en gorilla och han bor i en galleria. Varje dag kommer det många mänskor och tittar på Ivan. Han trivs ganska bra med sitt liv och har vänner men en dag kommer en elefantunge, Ruby, till gallerian och då förändras allt. En fin berättelse om vänskap och solidaritet.

Djuret – Ulrika Lidbo

En bok om ensamhet, vänskap och om att rädda ett djur. Men också om att ha frånskilda föräldrar, bli mobbad och om ett stort intresse för djur och vetenskap.  Vilket djur tror det är frågan om?

Hajtänder – Anna Woltz

I Hajtänder möter vi Atlanta som bestämt sig för att cykla runt den största sjön i Holland och dessa 360 km dessutom på ett dygn! Redan i början av berättelsen och cykelutmaningen slår ödet till och det blir inte som Atlanta planerat. Hänger du med på en tur?

Handbok för superhjältar – Elias och Agnes Våhlund

Boken handlar om Lisa som har det kämpigt i skolan. Hon har inga riktiga vänner i sin nya skola. En dag hittar hon en märklig bok på biblioteket som hjälper henne utveckla de superkrafter hon behöver för att klara sig. Bokserien finns i fem delar.

Monstret Frank – Mats Strandberg & Sofia Falkenhem

En rolig och spännande bok om som handlar om Frank som nyligen fyllt nio år. Han börjar drömma märkliga drömmar om monster och mänskor. Det är inte alltid så lätt att passa in i den här världen.

Maggan året runt – Ellen Strömberg

Maggan går i ettan. Det händer mycket i hennes liv och hon funderar på det där med att ha en riktig bästis. Många och stora är de frågor sjuåriga Maggan funderar på. En kapitelbok med illustrationer.

När farmor flög – Annika Sandelin

Här har vi en underbar berättelse om hur fantasi och mod kan förbättra världen. En bok om vänskap, hemligheter och superhjältar och hunden Zorro. Kom med på en flygtur över Helsingfors!

Pärlfiskaren – Karin Erlandsson

Pärlfiskaren är den första delen av bokserien ”Legenden om ögonstenen”. I den första boken träffar vi Miranda som är pärlfiskare. Hon dyker i haven och söker den mytomspunna ögonstenen som nästan alla längtar efter. Snart får Miranda sällskap av Syrsa och flickorna beger sig iväg på många spännande äventyr i berg, skogar och på hav.