Lästips för elever i åk 7-9

tietokone, kirjoja ja kuulokkeita

Här hittar du lästips för elever i högstadieåldern. Tipsen har sammanställts av LL-center, specialbibliotekarie Anna Söderström och Celia.


Mördarens apa – Jakob Wegelius

En spännande äventyrsroman som har sin början i Lissabons hamn där gorillan Sally Jones och hennes vän Henry ”chiefen” Koskela irrar omkring en sen kväll. Ett hisnande spännande äventyr öppnar sig för vännerna. Ett äventyr som leder långt bort till en maharadjas palats i Indien.

Under samma himmel – Katherine Marsh

Två pojkar i samma ålder träffas av en slump i Bryssel. Både Max och Ahmed känner sig vilsna i livet men på helt olika sätt. En stark vänskap uppstår mellan pojkarna trots olikheterna och de gör allt de kan för att hjälpa varandra.

Poet X – Elisabeth Acevedo

Xiomara Batista har inte längre någon röst. Hon känner sig så ensam och missförstådd att hon blivit stum. Lyckligtvis har hon en hemlig anteckningsbok där hon berättar om sitt inre liv, sin stora kärlek och sina viktigaste känslor. Prosalyrik.

Under fullmånen (lättläst) – Lisa Förare

Då Ali städar i ett kafé en kväll kommer en kvinna med silverglittrande hår. Hon bakar månkakor med mjöl som gnistrar som stjärnor. Vi får följa med ledsna personer som vandrar i natten. En efter en kommer de till kaféet och får en månkaka. Kakorna har magiska krafter som hjälper människorna att känna hopp om att livet kan bli bättre. En vacker bok som handlar om att aldrig ge upp.

En ö i havet – Annika Thor

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla då de kommer till en liten ö i Sverige år 1939. Flickorna har flytt från Österrike där de blev förföljda av nazisterna för att de är judar. På ön är de trygga men Steffi och Nelli längtar ändå hem till sina föräldrar. Det är svårt i början då flickorna inte förstår svenska och en del barn retar dem för att de är judar, men småningom får flickorna vänner. Det finns tre böcker till om Steffi och Nelli. Lättläst version återberättad av Cecilia Davidsson.

Korridorer- 12 noveller om högstadiet – Ester Roxberg och Moa Eriksson Sandberg

I Korridorer hittar du allt som även finns i de riktiga skolkorridorerna. Nämligen vänskap, relationer och kärlek men också ensamhet, klass och rasism. Blickar och prat. Och mycket känslor. Mycket igenkänning, men kanske även några ögonöppnare!

Himlabrand – Moa Backe Åstot

I Himlabrand får vi lära känna den samiska pojken Ànte och får ta del av hans känslor och funderingar. Vad säger folk ifall han inte vill fortsätta arbetet med renskötseln, utan istället följer sitt hjärta som slår för Erik? En himlabra bok där kärlek och traditioner ställs emot varandra.