Lästips för unga vuxna

kirjat ja airpodit

Här hittar du lästips för unga vuxna. Tipsen har sammanställts av LL-center, specialbibliotekarie Anna Söderström och Celia.


Kampen för Kafé Krut (lättläst) – Sara Wadell

Rut har ett gammalt kafé som länge ägts av hennes släkt. Då hon får höra att huset där kaféet finns ska rivas, känns allt hopplöst. Men Rut ger inte upp. Tillsammans med sina vänner kämpar hon för att locka fler kunder och rädda kaféet. Det här är en humoristisk bok som visar att allt är möjligt om man tror på sig själv och har vänner som hjälper.

Sköna Maj (lättläst) – Eli Åhman Owetz

Maj är 88 år. En dag råkar hon träffa Lennart som var hennes älskling för 70 år sedan. Maj och Lennart pratar om gamla minnen och trivs bra tillsammans. Vi får följa med dem på bio och på middag. Den trevliga dagen slutar med att polisen kommer! Det här är en mycket mysig och lite romantisk bok. Varje kapitel börjar med en kort repetition av vad som hände i det förra kapitlet. Därför är det lätt att följa med i berättelsen. 

Maresi (lättläst version) – Maria Turtschaninoff

Maresi bor i Röda klostret. Där får fattiga och förföljda flickor bo och gå i skola. I klostret bor också Jai som har flytt undan våld och ondska. Ondskan följde efter Jai och hemska saker händer i det trygga klostret. En spännande fantasybok om att övervinna ondska med stark sammanhållning och vänskap. Återberättad av Jolin Slotte.

Kometen kommer (lättläst version) – Tove Jansson

Det här är berättelsen om när en komet hotar jorden. Kometen flyger genom rymden rakt mot Mumindalen. Mumintrollet och Sniff ger sig i väg till observatoriet i Ensliga Bergen för att få veta mer om kometen. Det blir en resa fylld med farligheter, äventyr och nya vänner. Återberättad av Jolin Slotte.

Trollkarlens hatt (lättläst version) – Tove Jansson

Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff hittar Trollkarlens magiska hatt. Hatten ställer till med problem i Mumindalen, men den är också till stor nytta. I den här boken kan du dessutom läsa om Muminfamiljens utfärd till hattifnattarnas ö och om när Tofslan och Vifslan kom till Mumindalen. Återberättad av Jolin Slotte

Farlig midsommar – Tove Jansson

Det är översvämning i Mumindalen. Strax före midsommar måste Muminfamiljen lämna Muminhuset då vattnet stiger över husets tak. De har tur och hittar ett flytande hus som de kan flytta in i. Men det är inget vanligt hus, och det blir ingen vanlig midsommar. Läs om en sommar fylld av äventyr, nya vänner och överraskningar. Återberättad av Jolin Slotte.