Lästips för vuxna

lukemista ja kahvikuppi

Här hittar du lästips för vuxna läsare. Tipsen har sammanställts av LL-center, specialbibliotekarie Anna Söderström och Celia.


Sofia Lundberg: Som en fjäder i vinden  

Viola får ett oväntat samtal från sin barndomsvän Lilly. Nu är de 80 år och Lilly ligger på dödsbädden. De skiljdes åt i ungdomen, men slutade aldrig längta efter varandra. Violas och Lillys livsöden beskrivs, under ett och samma datum, från 1950-talet fram till nutid.  

Mia Franck: Galanterna 

Det är året 1912 i Helsingfors. Väninnorna Dagmar, Hilma, Klara och Ebba har alla sina drömmar om ett större liv.  Frihetslängtan bubblar under ytan. Väninnorna utmanar gränserna. De klär sig i kostym och går ut som män och dansar. De tar risker som kan sluta illa. 


Eleonore Holmgren:  Sista sommaren

86-åriga Britta har, trots sina barns förbud, åkt ut till sitt sommarhus i Stockholms skärgård. Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas Adam av Britta. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. 

Kometen kommer (lättläst version) – Tove Jansson

Det här är berättelsen om när en komet hotar jorden. Kometen flyger genom rymden rakt mot Mumindalen. Mumintrollet och Sniff ger sig i väg till observatoriet i Ensliga Bergen för att få veta mer om kometen. Det blir en resa fylld med farligheter, äventyr och nya vänner. Återberättad av Jolin Slotte.

Trollkarlens hatt (lättläst version) -Tove Jansson

Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff hittar Trollkarlens magiska hatt. Hatten ställer till med problem i Mumindalen, men den är också till stor nytta. I den här boken kan du dessutom läsa om Muminfamiljens utfärd till hattifnattarnas ö och om när Tofslan och Vifslan kom till Mumindalen. Återberättad av Jolin Slotte.

Farlig midsommar – Tove Jansson

Det är översvämning i Mumindalen. Strax före midsommar måste Muminfamiljen lämna Muminhuset då vattnet stiger över husets tak. De har tur och hittar ett flytande hus som de kan flytta in i. Men det är inget vanligt hus, och det blir ingen vanlig midsommar. Läs om en sommar fylld av äventyr, nya vänner och överraskningar. Återberättad av Jolin Slotte.