Read Hour ger inspiration att läsa 8.9 – i höst lyfter kampanjen fram fred och vänskap 

i Read Hour -kampanjen år 2022 är bland andra författaren Lotta-Sofia Saahko och psykoterapeuten Ville Merinen engagerade.

Read Hour är en gemensam lästimme som ordnas på FN:s dag för läskunnighet den 8 september. Kampanjen arrangeras av Barn och ungdomsstiftelsen. I år uppmärksammar kampanjen speciellt texter och berättelser som handlar om fred och vänskap.  Read Hour Live var redan ifjol en succé som får en uppföljning iår. Programmet vill öka högstadieelevernas läslust i en tvåspråkig direktsändning 8.9 kl.10. 

Read Hour arrangeras för fjärde gången för att inspirera till läsning och skapa en riktig läsfest. Kampanjen är initierad i Finland men firas även utanför Finlands gränser i Sverige, Stor-Britannien, Norge och Estland. Barn- och ungdomsstiftelsens Read Hour-kampanj vill uppmuntra speciellt barn och unga till att läsa. 

Fred och vänskap

Read Hour lyfter i höst fram böcker och ljudböcker som handlar om fred och vänskap. I den utredning (hittas här på finska) som Barn- och ungdomsstiftelsens presenterade i somras har krig blivit ungas största anledning till oro under den senaste tiden. Därför känns Read Hours tema fred och vänskap speciellt viktigt.  

  • Med hjälp av böcker är det möjligt att få en bättre uppfattning om andra människor och kulturer och att lära sig att bearbeta svåra känslor och händelser. Med Read Hour-kampanjen vill vi därför jämlikt visa för varje barn och ungdom att läsning är till för alla och att det är roligt att läsa, oberoende vad eller hur man läser, säger Olli Alanen, Barn- och ungdomsstiftelsens verksamhetsledare.

Read Hour firas runtom i Finland – Read Hour Live bjuder högstadierna på direktsänd läsfest 

Direktsändningen Read Hour Live är gjord av unga för unga för att inspirera till läsning och visa läsandets många sidor. Sändningen på Youtube är tvåspråkig och riktar sig i första hand till högstadiet.  Programmet består av spoken word-inslag, lästips, biblioteksäventyr och intervjuer med bland andra regissören Jakob Höglund och skådespelaren Krista Kosonen. Ifjol såg över 35000 elever och lärare sändningen. För lågstadiet och småbarnspedagogiken har ett pedagogiskt material kring Berättelsen om det osynliga barnet utarbetats. 

Read Hour firas i över 100 bibliotek i Finland. Biblioteken ordnar olika evenemang och fokus ligger på evenemang med högläsning.  Kampanjen inbjuder också arbetsplatser att delta i Read Hour genom att kombinera kaffepausen med läsning.  

Read Hours huvudsamarbetsparter i år är Moomin Characters, Storytel och WSOY. Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner understöder Read Hour.