”Elo–syyskuun vaihteessa Suomessa juhlitaan lukutaitoa. Olemme edelleen yksi maailman eniten lukevista kansoista, mutta viimeisin PISA-mittaus antoi taas aihetta huoleen: jopa joka kahdeksas nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa ja pojista yli 60 prosenttia kertoi lukevansa vain, jos on pakko. Tulos on huonontunut edellisestä mittauksesta”, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen

Lasten ja nuorten säätiö järjestää Suomen suurimman lukutaitokampanjan, Read Hourin, nyt toista kertaa. Vuonna 2020 kampanjan pääyhteistyökumppaneina ovat biometsäteollisuusyhtiö UPM, Moomin Characters sekä Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema. Lisäksi mukaan on haastettu erityisesti kuntia ja kaupunkeja. Mukana on myös kolmannen sektorin toimijoita ja iso joukko media- ja viestintäalan yrityksiä. 

Viime vuoden tapaan kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 

Vain joka neljäs nuori pitää lukemista siistinä 

Lasten ja nuorten säätiö kysyi noin 1 500 nuorelta heidän lukutottumuksistaan kampanjan valmistelun tueksi. Nuorten näkemykset lukemisesta vaihtelevat. Vastanneista vain neljäsosa piti lukemista ”siistinä”.  Lisäksi nuoret kertoivat, että lukisivat enemmän, jos löytäisivät itselleen enemmän kiinnostavaa luettavaa.  

”Noin puolet kyselyymme vastanneista nuorista oli onneksi sitä mieltä, että lukeminen on hyödyllistä ja yli kolmasosa sitä mieltä, että se on hyvää ajanvietettä. Näitä ajatuksia toivomme Read Hour -kampanjan vahvistavan”, Alanen sanoo. 

Read Hour -kampanjan aikana 31.8.–8.9. tapahtuu 

Monet kaupungit ja hankkeessa mukana olevat kumppanit järjestävät kampanjan aikana erilaisia tempauksia. Esimerkiksi Turussa valaistaan kirjastosilta ja Vantaalla luetaan Muumien Taikurinhattua monikielisesti. Vantaalla myös kaikissa päiväkodeissa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa vietetään lukutuntia 8.9. klo 14. 

UPM:n vapaaehtoiset työntekijät johdattavat keskustelua itselleen merkityksellisistä teoksista virtuaalioppitunneilla yläkouluissa ympäri Suomea.  

Pikkujätti rakentaa Read Hourin ympärille oman kampajakokonaisuutensa, jonka keskiössä ovat lukemisen lisäksi lasten omat tarinat. 

Maanantaina 7.9. klo 14 alkaen järjestämme kaikille avoimen Twitter-chat -keskustelun lukemisesta aihetunnisteella #ReadHour. Liity mukaan seuraamalla Lasten ja nuorten säätiön Twitter-tiliä @LNSaatio ja aihetunnistetta #ReadHour. 

Tiistaina 8.9. klo 14–15 kampanja huipentuu koko Suomen yhteiseen lukutuntiin. 

Lisätietoja: 

Kooste lukutottumuskyselystä: https://www.nuori.fi/2020/08/19/kysely-nuoret-lukevat/ 

Enni Sahlman, viestintäpäällikkö, Lasten ja nuorten säätiö 
040 760 2541 
enni.sahlman@nuori.fi 

UPM:n vapaaehtoistyökonsepti:  
Kaisa Vainikka, sosiaalisen vastuun päällikkö, UPM
0400 382 843 
kaisa.vainikka@upm.com  

Lasten ja nuorten säätiö lyhyesti 

Lasten ja nuorten säätiö rakentaa nuorten kanssa tulevaisuutta, jossa jokainen voi kokea elämänsä merkitykselliseksi. Vahvistamme työssämme nuorten tulevaisuususkoa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja osaamista. Vaikutamme yhteiskunnassa laajan kumppaniverkostomme kanssa. Säätiö on perustettu vuonna 2001 ja se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Tavoitamme vuosittain noin 25 000 nuorta.  

UPM lyhyesti 

Tarjoamme uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoimme tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Alamme johtavana toimijana ja vastuullisuuden edelläkävijänä olemme allekirjoittaneet YK:n 1,5 asteen ilmastositoumuksen. Ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteemme ja toimenpiteemme perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Yhtiössämme työskentelee noin 18 700 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,2 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi 

Moomin Characters lyhyesti 

Moomin Characters Oy Ltd on virallinen muumi-hahmojen tekijänoikeuksien valvoja. Kaikki Muumilaakson hahmot ovat maailmanlaajuisesti rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muumit ovat yksi Suomen suurimmista vientituotteista, ja niillä on maailmanlaajuinen fanikunta. Tove Jansson (1914–2001) kirjoitti ja kuvitti muumeista yhdeksän romaania, neljä kuvakirjaa ja satoja sarjakuvia vuosien 1945 ja 1970 välillä. Kirjoja rohkeista ja seikkailunhaluisista, mutta perhekeskeisistä muumeista on käännetty yli 55 kielelle ja niitä painetaan yhä nykyään ympäri maailmaa. 

Muumit ovat nauttineet kansainvälistä suosiota 1950-luvulta lähtien, jolloin alkuperäiset muumi-sarjakuvat tavoittivat kymmeniä miljoonia lukijoita maailmanlaajuisesti. Myöhemmin muumit ovat ilahduttaneet ihmisiä useilla mantereilla niin animaatiosarjojen, teemapuistojen kuin esimerkiksi näytelmien välityksellä. Muumi-lisenssinhaltijoita on yli 750 ympäri maailman. 
Tove Jansson perusti Moomin Characters Oy Ltd:n 1950-luvulla yhdessä veljensä Lars Janssonin kanssa huolehtimaan muumien tekijänoikeuksista, ja se on edelleen perheyritys. Rights and Brands on yrityksen maailmanlaajuinen agentti lisenssiasioissa. www.moomin.com | www.tovejansson.com  

Pikkujätti lyhyesti 

Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy aloitti toimintansa vuonna 1987. Yhtiö on suomalaisessa omistuksessa ja toimii kuudella lastenlääkäriasemalla pääkaupunkiseudulla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Syksyllä 2020 avataan Pikkujätin seitsemäs lastenlääkäriasema Kauppakeskus Ratinaan Tampereelle.  

Pikkujätin verkkolääkäriasema PikkuTsätti on toiminut syksystä 2015.  

Pikkujätillä on käyttöoikeus Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu- tunnukseen. Avainlippu on varmin tapa kertoa Pikkujätti lastenlääkäriasemien toiminnan suomalaisuudesta, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta. 

Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy:n toiminnalle on myönnetty ISO 9001:2015 standardin mukainen laatusertifikaatti. Sertifikaatti on osoitus toimintamme korkeasta laadusta, asiakaslähtöisyydestä sekä jatkuvasta kehityshalustamme. www.pikkujatti.fi  

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1